Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Maggot clusters, artificial of fake maggots. Gewoon maden op zijn Nederlands. Engelse termen voor  Nederlandse nakomelingen van de vlieg: de larve, de made.

maggotLifeCycleklein

Maden zijn pootloos, meestal wit of geelwit en leven meestal in (semi-) vloeibare media die hen tot voedsel dienen, zoals mest, organisch afval of rottend fruit of rottend vlees.

nep-maden

Wat ik hier laat zien zijn echter geen echte maden maar de fake-maggots, de nep variant van de maden. Die zijn los te koop in zakjes van diverse fabrikanten, zoals

maGGOT lg_drennan-artificial-maggots

van Peter Drennan, of van  Berkley Gulp!, in die specifieke kleine gele glazen potjes. De maden zijn zacht, in verschillende kleuren verkrijgbaar, levensecht, en kunnen flavours opnemen. Wil je dus dippen, dan kan dat gewoon. Het geeft je aas, al dan niet in combinatie met een boilie, een extra dimensie. Als single bait of meerdere bij elkaar eveneens een onweerstaanbaar aas.

maggots berkley_gulp_maggots_chartreuse

Historie

De genoemde nepmaden zijn al een flinke tijd te koop (de eerste nepmaden zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als het nepaas voor roofvis) en stamt al uit 1999. De kosten waren destijds echter zo hoog dat het bijna onbetaalbaar was voor de karpervisserij. Bovendien zat je toen middenin de tweede/derde fase van de boilierevolutie, dus voor nepmaden hadden slechts  weinig mensen interesse. Ik vis zelf al een flink tijdje met nepaas (zie ook hier: https://carpphotopassion.wordpress.com/2013/09/15/vissen-met-plastic/ ) en later ook met nepmaden.

maggot clusters 8

Hoe gebruik ik nep-maden

Nepmaden gebruik ik als :

  • boiliestop (single of double maggot)
  • line aligner (enkele made)
  • aasballetje (maggot ball of maggot cluster)
  • of meerdere maden aan een hair
  • combi voor ander aas zoals boilies, nepaas, tigernuts, etc.

Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar. Ik ben ze gaan gebruiken om anders dan anderen te vissen, en dat leverde net andere, betere resultaten op: ik ving, anderen niet. Voor de rest gebruikte ik het zelfde aas, zelfde rigs, zelfde manier van vissen, alleen toevoeging : nep-maden of nep aas. Hieronder de uitleg van Evolution Carp Tackle (dank hiervoor).

evolution carp tackle uitleg maggot balls

Hoe gedraagt zich een nep-made tegenover een echte made

Echte maden zijn levend, en gedragen zich daar ook naar. Zodra gehaakt, en ze krijgen de mogelijkheid zich  goed te bewegen, dan kunnen ze zich -zodra te water gelaten- meteen gaan ingraven in de bodem. Zijn er obstakels, dan vormt dit een extra probleem op zich.

Nep-maden, en dan vooral de drijvende versies (buoyant in het engels), gedragen zich anders, zodra ze in het water komen. Het haakgewicht zorgt voor het zinken van het geheel, maar als je dit goed doet, kun je de nep-made laten dwarrelen naar de bodem. Vaak wordt het aas dan al voordat de bodem geraakt wordt, opgepakt door vis!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=X2fRvEI3moc

Hierboven een instructiefilmpje: de nep-made van Drennan dwarrelt langzaam omlaag, de echte made graaft zich in de bodem.

maggot line aligner zelf knopen

Nep-made als line-aligner

In het bijgaande filmpje geeft Myles Gascoygne uitleg hoe dit werkt. Er zijn diverse line-aligners, van shrinking tube, gewone tube, vaste nepmaden, maar ook van zachte, losse maden kun je een line-aligner maken.

http://www.youtube.com/watch?v=X9CHbVDk0Z0

Hierboven een instructiefilmpje: Myles Gascoygne legt uit hoe je een line-aligner maakt van soft maggots.

En zoals gezegd, er zijn ook line-aligners van harder kunststof materiaal, speciaal voor line aligners gemaakt, in de vorm van een made, zoals van Carp’R’Us, die ze “mouthsnaggers” noemt. Deze line-aligners zouden een verbetering zijn van de aloude shrink-tubes en geven een betere draaiing van de haak.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PJqWcElWv-k

Hierboven een instructiefilmpje:  Carp’R’Us legt uit hoe de fixed maggot line-aligner werkt.

maggot balls 1

Maggot Ball Systems (Maggot Clusters) 

Maggot balls zijn gemaakt van een paar maggots (maden) die aan elkaar vast zitten en lijken alsof het mini zeesterren zijn. Ze zijn als zodanig te koop (zie hiierboven) inverschillende kleuren en aan elkaar gemaakt tot een “bal” vormen ze een aantrekkelijk aas,  Maggot ball of ook wel Maggot cluster genoemd.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KapdFkex8_0

Hierboven twee instructiefilmpjes: hoe maak je een maggot ball systeem.

Nepmaden als Boiliestop en ander manieren van gebruik van nep-maden

Nep-maden kun je ook als boiliestop gebruiken. Verstandig is om de hair door de made te trekken dmv een boilienaald, zodat de mede gefixeerd op de hair zit.

Ook in combinatie met mais, nep-mais of ander aas kan de nep-made ingezet worden.

Hierboven twee instructiefilmpjes:  Hoe gebruik je Nepmaden als boilie- of aasstop.